בפועל, הרוב המוחלט של אזרחי ישראל הבוגרים מושקעים בשוקי ההון בצורה זו או אחרת – אפילו בלי ידיעתם של חלק מהאנשים. כך, מרבית כספי החסכונות הפנסיוניים של הציבור, קרנות פנסיה, קופות גמל והשתלמות, ביטוחי מנהלים ואפילו הכספים של חברות הביטוח (שחלקן מנהלות חסכונות פנסיוניים גם) מושקעים בשוקי ההון בישראל ובעולם. אך אנשים שיש להם סכומי כסף פנויים ואשר רוצים לתת "לכסף לעבוד", תוך שהוא מייצר להם רווחים מתשואה חיובית, בהחלט יכולים להשקיע גם באמצעות תיק השקעות פרטי. יש אפשרויות רבות ומגוונות לניהול תיק השקעות פרטי ואינספור אפיקי השקעה רלוונטיים.
ניהול ואחזקת תיק השקעות פרטי אינו עניין לעשירים בלבד ולמעשה רבים מאוד בישראל מחזיקים ומנהלים תיק השקעות בסדרי גודל כאלו ואחרים. התיק יכול להיות אפיק שימושי ויעיל לכספים פנויים, דרך להגדיל את החסכונות, מקור הכנסה ושאר אפשרויות.
מהו תיק השקעות פרטי?
בדיוק כפי שאפשר להשקיע ברכישת דירות והשכרתן לצורך תשואה חודשית או לצורך השבחה ומכירה בהמשך, ניתן לנהל תיק השקעות בניירות ערך. תיק השקעות פרטי הוא חשבון פיננסי אשר דרכו הלקוח או גורם מנהל מטעמו (רק גורם מקצועי בעל רישיון ניהול תיקי השקעות) מבצע השקעות שונות בניירות ערך, בשוק הישראלי וגם בשווקים בינלאומיים. תיק ההשקעות יכול לכלול ניירות ערך שונים כגון מניות, איגרות חוב ממשלתיות ו/או קונצרניות, קרנות נאמנות, תעודות סל, קרנות מחקות, רכיב מזומן וכן מכשירי השקעה מורכבים כגון אופציות, חוזים עתידיים ונגזרים.
תיק השקעות פרטי יכול להתנהל בחשבון הבנק של המשקיע, בניהול עצמאי ודרך מערכות המסחר של הבנק, בעזרת יועץ השקעות מורשה או דרך שירות ניהול תיקים של בית השקעות חיצוני המבצע את ההשקעות בחשבון הבנק של הלקוח ועל פי פרופיל השקעה אישי. כמו כן ניתן לנהל תיק השקעות באופן עצמאי דרך חברה המספקת שירותי מסחר. אפשרויות מורכבות ומתקדמות יותר של ניהול תיק השקעות פרטי מיועדות לתיקים גדולים יחסית וכוללות למשל בנקי השקעות בינלאומיים בישראל או בחו"ל.
חשוב לציין כי חברות מסחר אינטרנטיות המציעות פלטפורמות שניתן להפקיד אליהם כספים ולסחור במכשירים פיננסיים שונים אינם מהווים בפועל חלק מתיק השקעות אלא הן תחום פיננסי נפרד ושונה מבחינת רגולציה, עלויות ושאר מאפיינים.
כיצד בונים תיק השקעות פרטי?
כאמור, תיק השקעות פרטי יכול לכלול מגוון רחב מאוד של מכשירי השקעה פיננסיים ולהחזיק נכסים בשוקי ההון בכל העולם כמעט. בניית תיק השקעות היא משהו מאוד אישי ותלוי במאפיינים שונים של המשקיע, כאשר הקצאת הנכסים היא מרכיב חשוב בהצלחה ובפעילות השקעות ברת קיימא. בניית תיק ההשקעות צריכה לקחת בחשבו ואת סכום הכסף הפנוי להשקעה, את רמת הסיכון והתנודתיות שהמשקיע מוכן ורוצה שתהיינה בתיק, את מטרת הכסף וטווח זמן ההשקעה, יש לבחון אפיקי השקעה מועדפים לעומת כאלו שהמשקיע אינו מעוניין בהם, התשואה המבוקשת וכן הלאה.
בהתאם לפרופיל המשקיע הספציפי ניתן לבצע הקצאת נכסים, לקבוע כמה אחוזים מהתיק יוקדשו למניות, לאג"ח ממשלתיות, כמה לתעודות סל, כמה לשוק בישראל וכמה עם חשיפה לחו"ל.
השוואת תשואות של תיקים שונים
כל תיק השקעות פרטי הוא פרטי ולכן מאוד אישי ושונה לעומת תיקים אחרים, לכן ההשוואה בין תיקים קשה ומורכבת יותר לעומת השוואה בין קרנות נאמנות למשל. הדרך להשוות בין תיקי השקעות היא לקחת תיקים כלליים לפי חלוקת נכסים – נתונים שניתן להוציא מבתי השקעות, מהעיתונות הכלכלית ומאתרים כלכליים שונים – משווים בין הביצועים של הרכבי תיקים שונים על פני תקופת זמן זהה.
מה היתרון של בית השקעות?
ניהול תיק השקעות פרטי דרך בית השקעות מציע כמה יתרונות מרכזיים. בצורה זו, המשקיע שם את כספו בידיהם של מנהלי השקעות מקצועיים המתמחים בתחום זה וחיים את השווקים הפיננסיים. רמת המעורבות הדרושה מהמשקיע במודל השקעה זה פחותה יותר, אך בו בעת הוא בטוח כי כל ההשקעות נעשות רק לפי הגדרות הפרטניות שלו ועל פי מדיניות השקעות פרטנית שגובשה בין הצדדים מבעוד מועד. ניהול התיק דרך בית השקעות מאפשר ביצועים טובים יותר ותשואות חיוביות לאורך זמן. כמו כן, ניתן ליהנות מעמלות נמוכות יותר ומהטבות שבית ההשקעות יכול להשיג מול הבנק.