בכל הנוגע להשקעות וההגדרה ה"רשמית" של השקעות ספקולטיביות, ניתן לסווג כמעט כל אפיק השקעה ומכשיר פיננסי כאפיק ספקולטיבי. אך בפועל כמובן שישנן השקעות הנחשבות ספקולטיביות יותר מאחרות ונכסים פיננסיים שבאופן רשמי משתייכים לקטגוריית השקעות זו.
עבור משקיעים, מכל הסוגים ובכל היקפי תיקי ההשקעות, חשוב מאוד להכיר את התחום המרתק והדינמי של השקעות ספקולטיביות, לדעת מה האפשרויות, מה הסיכונים, מה הסיכויים לתשואות גבוהות, המשמעויות השונות ושאר היבטים חשובים.
ההגדרה הרשמית של השקעה ספקולטיבית
ספקולציה היא השערה בתרגום ישיר. כאשר המונח מתאר בפועל גם מונח מתחום המימון וההשקעות – כאשר ההגדרה היא כל השקעה או פעולה כלכלית שבה החזר ההשקעה (הקרן, הסכום המקורי שהושקע) אינו מובטח וניתן לצאת בהפסד.
מה זה אומר בפועל?
בעוד שההגדרה הרשמית וה"יבשה" שתוארה לעיל הינה מדויקת ונכונה באופן כללי, המציאות בפועל לגבי השקעות ספקולטיביות מורכבת יותר ומצריכה יותר התעמקות. כאשר מדובר על השקעה ספקולטיבית, נקודת המוצא צריכה להיות שמדובר על השקעה ברמת סיכון גבוהה יותר ממרבית האפיקים הנחשבים השקעה סולידית – כאשר בהחלט ניתן לומר כי החזר ההשקעה אינו מובטח וניתן גם להפסיד כסף (אפילו את כולו) בכניסה להשקעות מסוג זה.
השקעה ספקולטיבית היא השקעה באפיק פיננסי או נכס ברמת סיכון גבוהה יחסית, כאשר לא בטוח שהמשקיע יקבל את ההשקעה המקורית שלו בחזרה, לא בטוח שהמשקיע יתקרב לריבית או תשואה חיובית כלשהי מההשקעה וזו השקעה שיכולה להציג מידת תנודתיות גבוהה. אך מנגד, ככל שהסיכון גבוה יותר, כך הסיכוי לרווח גדול ומהותי גדול יותר. זהו למעשה סוד המשיכה של השקעות ספקולטיביות, הן אמנם מסוכנות ותנודתיות יותר, אך מאפשרות להפיק רווחים גדולים יותר כאשר ההשקעה מצליחה.
השקעות ספקולטיביות יכולות להיות באפיקים שונים ובשווקים פיננסיים בכל העולם , כמו גם בשווקים שאינם פיננסיים במהותם. כמו כן, השקעות אלו כוללות אפיקים מורכבים ומתקדמים כגון פוזיציות שורט (מכירה בחסר, כאשר המשקיע מרוויח אם נייר הערך יורד בערכו), אופציות וכן הלאה.
המשקיעים הבוחרים בהשקעות ספקולטיביות
באופן כללי קשה לחלק את כל המשקיעים לקטגוריות וסוגים, אך בהקשר של השקעות ספקולטיביות ניתן לזהות כמה סגנונות השקעה הכוללים מידה כזו או אחרת של אפיקים ספקולטיביים ומסוכנים יותר כביכול. משקיעים חובבי סיכון, שלא חוששים מתנודתיות גבוהה או אפילו מהפסדים כבדים בהשקעות מסוימות, עשויים להעדיף השקעות מסוג זה על מנת למנף את יחס הסיכון מול סיכוי להפקת רווחים גדולים. בנוסף למשקיעים חובבי סיכון, יש גם את החלופה, של משקיעים שהם במהותם סולידיים אך אשר מקצים שיעור קטן מהתיק שלהם להשקעות ספקולטיביות.
בנוסף, בתיקי השקעות רבים יש מרכיב מסוים של השקעה ספקולטיבית באמצעות מכשירי השקעה שונים, כאשר יש מכשירים הנחשבים מסוכנים וספקולטיביים יותר מאחרים ויש להכיר את ההבדלים.
דוגמאות למכשירי השקעה ספקולטיביים
להלן כמה דוגמאות נפוצות ומרכזיות של השקעות ספקולטיביות בשווקים השונים:
- מניות: שוק המניות נחשב מסוכן ותנודתי יותר לעומת שוק האג"ח למשל, כי השקעה במניות אינה מובטחת ואפשר להיכנס להפסדים. ככל שהמניה קטנה וממגזר תנודתי יותר, כך ההשקעה נחשבת מסוכנת וספקולטיבית יותר (למשל מניות יתר, מניות ביומד קטנות וכיוצא באלו).
- אג"ח קונצרניות לא מדורגות: אלו איגרות חוב של חברות מסחריות, כאשר הן ללא דירוג איכות של חברת דירוג כלשהי.
- אג"ח ממשלתיות של מדינות מתפתחות: למשל של שווקים כגון אפריקה, דרום אמריקה וכדומה.
- סחורות: אחד מאפיקי ההשקעה המורכבים שנחשבים הכי ספקולטיביים. הכוונה לסחורות חקלאיות, מתכות, סחורת מתחום האנרגיה, מזון וכן הלאה. שוק מתוחכם, עם אפשרויות השקעה רבות ותנודתיות גבוהה. כולל מסחר בחוזים עתידיים של סחורות.
- מט"ח: השוק הפיננסי הגדול בעולם, אך הוא תנודתי, מורכב, משוכלל ועשוי להיות ברמת סיכון גבוהה מאוד.
- עסקאות מכירה בחסר של ניירות ערך
- אופציות ושאר נגזרים פיננסיים
- רכישת קרקעות חקלאיות
אולי יעניין אותך גם:
איך נדע שכדאי לנו להשקיע באדם שיושב מולנו? על פי שיטת NLP תוכלו