במערכת הפיננסית הבינלאומית, יש את הכלכלה העולמית המושפעת מאינספור גורמים ויש את הכלכלות המקומיות של כל מדינה, כאשר מדינות מסוימות משפיעות יותר על הכלכלה העולמית כולה. עבור משקיעים פיננסיים, מוסדיים ופרטיים כאחד, יש חשיבות כיום בפיזור השקעות וסיכונים וחשיפה לשווקים אחרים מעבר לשוק ההון הישראלי הקטן – בעיקר נוכח המציאות הכלכלית המורכבת של השנים האחרונות והקושי לייצר תשואות חיוביות באופן עקבי.
לפני שניכנס לעובי הקורה מבחינת מידע על שווקים מובילים בעולם, חשוב להבין כי המציאות הכלכלית ובעיקר בתחומי ההשקעות הינה מורכבת ודינמית מאוד, שווקים שבעבר נחשבו אזוטריים היום נחשבים סטנדרט מבחינת החשיפה של תיק ההשקעות ושווקים שבעבר היו מובילים מאבדים לעיתים מזוהרם.
השווקים הפיננסיים המובילים והחשובים בעולם
שוק ההון הישראלי הוא קטן, לא מפותח מאוד מבחינות רבות וכמובן שאינו נמנה עם השווקים המובילים בעולם מבחינת השקעות. נסקור באופן כללי את השווקים המובילים והחשובים בעולם, לאו דווקא לפי סדר החשיבות שלהם (נושא שבעצמו מצוי במחלוקת והתפתחות תמידית).
- השוק האמריקאי: השוק האמריקאי הוא מונח רחב מאוד הכולל בפועל כמה וכמה בורסות ואינספור מכשירי השקעה. אך זהו ללא ספק השוק הגדול והחשוב ביותר במערכת הפיננסית העולמית. הבורסות המובילות והמרכזית הן בורסת NYSE ובורסת NASDAQ (נסאד"ק), שתיהן נמצאות בניו יורק, כוללות מגוון אדיר של חברות מארה"ב ומהעולם כולו והיקפי המסחר בהן עצומים. מעבר לבורסות בניו יורק, גם הבורסות בשיקגו של סחורות ונגזרים הן חשובות וכמובן שהאג"ח הממשלתיות של ארה"ב הן תחום השקעות נרחב בפני עצמו. מדדים מובילים הם ה-S&P 500, הדאו ג'ונס ומדד הנאסד"ק.
- לונדון: הסיטי של לונדון הוא אזור בגודל של כמייל מרובע בלבד, אך הוא מרכז את כמה מהגופים הפיננסיים הגדולים בעולם וזהו מוקד פעילות שאי אפשר להתעלם ממנו. בסיטי של לונדון נמצאת הבורסה של לונדון (LSE) וכמו כן הבורסה המשנית (AIM) ובנוסף יושבים באזור בנקי השקעות, קרנות השקעה, קרנות גידור וההנהלות של בנקים מסחריים גלובליים. המדד המוביל בבורסת לונדון הוא FTSE 100.
- טוקיו: יפן היא עדיין כלכלה גדולה, מפותחת מאוד וחשובה מאוד לכלכלה העולמית. הבורסה של טוקיו היא השלישית מבחינת שווי שוק החברות הנסחרות בה. בבורסה נסחרות חברות אלקטרוניקה גדולות, חברות רכב, בנקים ועוד מגוון רחב של חברות יפניות ובינלאומיות. המדד המוביל בבורסת טוקיו הוא הניקיי 225, לצד מדדים נוספים כגון TOPIX ומדד J30.
- סין: אין ספק שהכוח העולה בכלכלה העולמית בשנים האחרונות וגם בעתיד היא סין, המעצמה האדירה היא כבר הכלכלה השנייה בגודלה בעולם ורבים חושבים שהיא תעקוף את ארה"ב בחשיבותה בשנים הבאות. סין נחשפת להון חיצוני ופנימי אדיר, להשקעות מסוגים שונים ומשקיעים מכל העולם המערבי נחשפים אליה. לשוק הסיני שלוש בורסות מרכזיות – מרכזיות גם לכל השוק באסיה כמובן – אלו הן הבורסה של הונג קונג, הבורסה של שנגחאי (הבורסה המרכזית של סין) והבורסה של שנזן. המדדים המובילים בשוק הסיני הם ה-הנג-סנג לבורסת הונג קונג, מדד שנגחאי קומפוסיט ומדד SZSE קומפוננט לבורסת שנזן. גם הבורסה של טייוואן חשובה לשוק הסיני והאסיאתי.
- אירופה: הכלכלה באירופה נמצאת בתקופה לא פשוטה ואף קשה, עם מדינות במשבר חובות, אבטלה גבוהה ומדינות עשירות לצד מדינות שנמצאות בקשיים. אך זהו עדיין אחד השווקים הפיננסיים המובילים בעולם. השווקים האירופים החשובים ביותר הם בעיקר בגרמניה עם בורסת פרנקפורט (מדד DAX 30), איטליה עם בורסת מילאנו (מדד FTSE MIB 30), צרפת עם בורסת פריז (מדד CAC 40) וספרד עם בורסת מדריד (מדד IBEX 35). בנוסף לבורסות המקומיות במדינות השונות באירופה, חברת יורונקסט מפעילה מספר רב של בורסות ביבשת (בסיסה באמסטרדם), כולל בתחומי הנגזרים והסחורות ובאופן כללי אי אפשר לדבר על השוק האירופי בלי לדבר על בורסות יורונקסט, מדד חשוב בהקשר זה הוא היורונקסט 100 הכולל את המניות הגדולות ביותר בבורסות ברשת של יורונקסט.
בנוסף, שווקים נוספים שעשויים להיות רלבנטיים ומעניינים עבור משקיעים מסוימים הם השוק האוסטרלי, הקנדי, הברזילאי, הרוסי, האינדונזי והטורקי. ישנם גם גורמים מקצועיים הצופים כי בשנים הבאות אפריקה תהפוך ליעד אטרקטיבי וצומח להשקעות.
אינספור אפשרויות השקעה
המערכת הפיננסית העולמית היא כה גדולה ומקיפה, עם אינספור מכשירי השקעה, בורסות ומאפיינים פרטניים לכל שוק ומדינה. כך שקשה מאוד להמליץ על חשיפה לאפיק השקעה מסוים והדבר תלוי במאפייני ההשקעה של כל תיק וכל משקיע – רמת סיכון, היקף הכספים, ידע כלכלי בשוק היעד וכיוצא באלו.
אולי יעניין אותך גם: