כאשר אנשים רבים שומעים על השקעה בבורסה הם חושבים על מומחים פיננסיים וגאונים מתמטיים, על זירות מסחר דינמיות ומורכבות ועל מכשירי השקעה מסובכים. אך בפועל, שוקי ההון מעולם לא היו נגישים יותר ובעלי אפשרויות השקעה ומסחר רבות כל כך.
אנשים רבים בישראל מנהלים באופן כזה או אחר תיק השקעות ומשקיעים בבורסה, בישראל ובבורסות בינלאומיות בחו"ל. כאן אנו מנסים לתת לכם מידע יעיל ושימושי לגבי השקעה בבורסה והצלחה בשוק ההון – עולם ומלואו, תחום מרתק ביותר המציע אפשרויות אמיתיות לתת לכסף שלכם לעבוד.
מה זה השקעה בבורסה
לרוב, כאשר אומרים שוק ההון, הכוונה והאסוציאציה הראשונה היא על הבורסה, למרות שלמעשה שוקי ההון מורכבים יותר וכוללים לא רק בורסות שונות אלא גם אפיקי מסחר אחרים. לכן חשוב להבין ראשית כל מהי בורסה. בורסה (Exchange) מהווה שוק מאורגן מאוד שבו מכשירים סחירים שונים יכולים להימכר ולהירכש על ידי גורמים שונים.
למעשה, יש בעולם בורסות לתחומים רבים מאוד, כגון בורסה ליהלומים, בורסה לפרחים, בורסה לסחורות חקלאיות וכמובן במקרה שלנו כאן, בורסה לניירות ערך.
בישראל יש רק בורסה אחת לניירות ערך והיא מהוה למעשה את שוק ההון המקומי. אך בעולם ובעיקר במדינות המפותחות הגדולות ניתן למצוא בורסות פיננסיות שונות, שלעיתים מתחרות זו בזו מבחינת הנכסים הנסחרים בהן ולעיתים מהוות בורסות ייעודיות לסוג מסוים של נכסים.
כך למשל שתי הבורסות המרכזיות לניירות ערך בארה"ב נמצאות בניו יורק (הנאסד"ק וה-NYSE) אך בנוסף ברחבי המדינה יש בורסות לסחורות, לחוזים עתידיים וכן הלאה. כיום, מרבית הבורסות בעולם – כולל בישראל – אינן כוללות זירות מסחר גדולות ורועשות, עם ברוקרים הצועקים פקודות לביצוע. הבורסות כיום הן מוסדות פיננסיים מתקדמים מאוד טכנולוגית, כאשר כל פעולות המסחר נעשות דרך מחשבים ובלי נוכחות סוחרים על "רצפת המסחר" של הבורסה עצמה.
השקעה בבורסה בישראל
הבורסה לניירות ערך בתל אביב (TASE) היא הבורסה היחידה לניירות ערך בישראל, היא מרכזת את שוק ההון ומרכזת את כל מחזורי המסחר ואספקת הנזילות הפיננסית לשוק ההון – באמצעות השקעות באפיקים שונים. רק לחברי בורסה רשומים מותר לבצע פעולות מסחר בבורסה לניירות ערך בישראל, כאשר כל המשקיעים מבצעים את פעולות ההשקעה והמסחר שלהם דרך גופים אלו – החל מלקוח המנהל תיק השקעות פרטי ועד בתי השקעות שאינם חברי בורסה.
השקעה בבורסה בישראל מאפשרת השקעה במגוון אפיקי השקעה ומכשירים פיננסיים, כגון: מניות, אגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות (של חברות), תעודות סל, באופן עקיף דרך קרנות נאמנות, השקעה במדדים ואפשרויות השקעה מתקדמות בנגזרים ואופציות. הבורסה מפרסמת כמה מדדים שניתן להשקיע בהם ולבחון את ביצועי שוק ההון המקומי.
מעבר לכך שכל אחד מאיתנו מושקע בבורסה דרך החסכונות הפנסיוניים וקופות הגמל, השקעה בבורסה נעשית בכמה מודלים של ניהול תיק השקעות פרטי. פעולות השקעה בבורסה כוללות במקרים רבים תשלום עמלה לחבר הבורסה שדרכו מבוצעת הפעולה – עמלות קנייה מכירה. את חישובי המס על הרווחים לא מבצעת הבורסה אלא לרוב חבר הבורסה הרלוונטי מבצע זאת באופן אוטומטי של ניכוי מס במקור.
השקעה בבורסות בינלאומיות
משקיעים ישראלים, כולל משקיעים פרטיים עם תיק השקעות פרטי, אינם מוגבלים כיום להשקעה בבורסה לניירות ערך בתל אביב בלבד. הנגישות הטכנולוגית והרגולטורית מאפשרת למעשה להשקיע כמעט בכל בורסה ושוק בעולם – במגוון אדיר של מכשירי השקעה.
מעבר לכך שניתן לבצע השקעה בבורסה זרה דרך קרן נאמנות ישראלית החשופה לשוק ולאפיק ההשקעה הרלuuנטי, ניתן גם להשקיע ישירות בבורסות בינלאומיות – דרך תיק השקעות המתנהל בבנק, דרך חשבון מסחר עצמאי בחברת ברוקראז', דרך ניהול תיק השקעות בבנק השקעות זר וכמובן שדרך ניהול השקעות חיצוני ומקצועי בבית השקעות.
כולנו מחפשים השקעה בטוחה בבורסה, אבל השקעה בטוחה לא קיימת בשום אפיק השקעה. יש השקעות לפי דרגות סיכון, ואילו השקעה בטוחה בבורסה נחשבת להשקעה בסיכון נמוך. השקעות אלו מתבססות על השקעה במניות חזקות, מניות יציבות בשוק כמו META, MSFT, AAPL, GOOG ועוד. צריך לדעת את החוקים, מתי נכון להיכנס להשקעה, מהי התשואה המשוערת של המניה, מהם התכנונים העתידיים של המניה, דוחות ועוד.
על פי מה נקבע מחיר המניה?
לפני שאנחנו מדברים על השקעה בטוחה בבורסה, חשוב להכיר את המונח הבסיסי שהוא מניה וכיצד נקבע מחיר המניה. מניה היא נייר ערך, נייר הערך מקנה חלק בבעלות החברה. מניה היא נכס ולא מוצר, ולכן היא תנודתית ועד שאתם לא מוכרים אותה אתם לא בהפסד או רווח. מחיר המניה נקבע על פי ביקוש והיצע, בהתאם להתפתחות החברה, נתונים פיננסיים ועוד. מחיר המניה נתון כל הזמן לשינוי, אם הדוחות של החברה יהיו טובים סביר להניח שיהיה יותר ביקוש למניה ובכך מחיר המניה יעלה. אם החברה מדווחת על עסקה גדולה, המחיר לרוב יעלה. מצד שני, כאשר יש אינפלציה, כאשר דוחות החברה לא לפי צפי האנליסטים מחיר המניה צפוי לרדת. אין מדע מדויק במסחר בבורסה ולעיתים גם עם דוחות חיוביים ייתכן והתוצאה שנקבל היא שלילית דווקא. כל דבר עשוי להשפיע על מחיר המניה, החל מדוחות החברה ועד המצב העולמי בדומה למצב הנתון היום עם פרוץ המלחמה בין רוסיה ואוקראינה.
האם יש דבר כזה השקעה בטוחה?
התשובה הקצרה היא לא. השקעה בטוחה בבורסה זה מונח שבא להטעות את הסוחרים, וכמובן הוא קורץ למשקיעים בתחילת דרכם. השקעה בטוחה בבורסה היא אף פעם לא בטוחה לגמרי, הכוונה היא למניות שנחשבות למנות יציבות ולרוב המניות האלה גם יכתיבו את מצב השוק. המניה הגדולה ביותר בתחום הנאסד"ק שמכתיבה את השוק היא במקרה הזה אפל (AAPL), שווי השוק של אפל עומד על 2.69 טריליון דולר וסביר להניח שאנחנו עוד נשתמש במוצרים של אפל בשנים הקרובות. אך גם כאשר מדובר על מניה כל כך יציבה, משבר הקורונה, מלחמה, אינפלציה ומשברים עולמיים יכולים לפגוע בה- לפחות לטווח הקצר. השקעות בטוחות בבורסה הן השקעות לטווח הארוך, אך עליכם להקפיד מאוד בבחירת המניה. אם נשקיע היום באפל, סביר להניח שבעוד שנה-שנתיים נהיה ברווחים בסדר גודל כזה או אחר, לא נתעשר מזה כמובן אלא אם כן אנחנו עשירים כבר עכשיו.
השקעות בטוחות הן השקעות שמניבות בין 3% תשואה בשנה ועד 12%, יש שנים טובות ושנים טובות פחות. התשואה תלויה במספר רב של גורמים ולפני שרוכשים מניה צריך לדעת מתי להיכנס ובאיזה סכום. רוב הממשקים המאפשרים מסחר בינלאומי היום יבקשו מכם להיכנס במינימום של 10,000 שקלים, כ-3,000$ שווי תיק. עם הסכום הזה תוכלו לרכוש מניות שתרצו. כדי לבדוק האם מניה באמת שווה את ההשקעה יש להסתכל על מכפיל רווח, זהו אחד האינדיקטורים אשר מראים לנו את שווי המניה ביחס לשווי השוק, האם המניה באמת תואמת את המחיר שלה במילים פשוטות. ככל שמכפיל הרווח יהיה נמוך יותר ככה סביר להניח שנראה את ההחזרים שלנו מההשקעה תוך פרק זמן קצר יותר, כמובן שיש עוד הרבה מדדים שצריך לבדוק טרם הכניסה. מכפיל הרווח של מניית מטא (META) עומד על 13.57 נכון להיום, בעוד מכפיל הרווח של טסלה (TSLA) עומד על 107.16. לפי רוב האנליסטים עדיף להשקיע כרגע בטסלה כיוון שעל פי הגדרת מכפיל רווח המחיר של טסלה הוא בועתי. ולמרות זאת, אי אפשר באמת לחזות את העתיד וייתכן ובשנים הקרובות טסלה תציג תשואות מרשימות יותר.
קראו עוד: השקעה בבורסה
מהי השקעה לטווח ארוך?
קיימים סוגים שונים של השקעות, השקעות לטווח הארוך, השקעות יומיות, מסחר באופציות, סוווינגים ועוד. השקעות לטווח הארוך נחשבות להשקעות יחסית בטוחות, השקעות לטווח הארוך לרוב יחשבו להשקעות של מינימום 5 שנים. רוב הקרנות ובתי השקעות מתבססים על השקעות מסוג זה כדי לספק תשואה מרשימה לטווח הארוך. זה לא סוד שהבורסה בטווח הארוך היא רווחית, זה נכון להיום ונכון היה גם לפני 100 שנה. עם זאת, במהלך הדרך ייתכן ותראו ירידות משמעותיות כמו משבר הקורונה אשר הנחית מכה קשה על כל המשקיעים. האם זה היה זמן נכון למשוך את הכסף? הרוב ימליצו לכם לא למשוך את הכסף בהפסד כי אחרי הכל מניה היא נכס, שווי נכס עולה ויורד. השקעות לטווח הארוך מתבססות על "שגר ושכח", אך לא כולם מצליחים לעשות את זה. מסחר בבורסה כולל הרבה מאוד רגשות וצריך כושר מנטלי כדי באמת לראות רווחים. מלבד לכושר מנטלי, אתם צריכים גם לחקור את המניה ולא להיכנס על בסיס המלצות של חברים, מכרים ואנשים שאין להם באמת מושג לגבי מצבכם הכלכלי ולגבי שוק ההון בכללי.
כמה נקודות למחשבה:
- אל תשקיעו כסף שאין לכם. אם ההון שלכם עומד על 10,000 ש"ח, השקיעו רק חלק ממנו שאתם יכולים להתקיים גם בלעדיו.
- ניתן להשקיע במניות גם על ידי ברוקר מוסמך, קרנות נאמנות, קרנות השתלמות, קופות גמל ולאו דווקא מסחר ישיר בבורסה באופן עצמאי.
- ניתן להשקיע במניות באופן עצמאי דרך תעודות סל וקרנות מחקות מדד.
- בניית תיק השקעות מחייב אתכם להכיר את כל אחת מהמניות, ולהכיר את החוזקות והחולשות שלהן.
- תנודתיות מאז ומתמיד קיימת בשוק, יום אחד תוכלו להרוויח 100$ על התיק, יום למחרת תוכלו להפסיד 200$, תמיד חשוב להסתכל לטווח הארוך כל עוד בניתם תיק עליו אתם סומכים.
ראו גם:
מסחר באינטרנט