השקעה במט"ח היא אפיק השקעה משמעותי וגדול בשווקים הפיננסיים הגלובליים, כאשר הכוונה היא השקעה במזומן ובהשקעות ספקולטיביות בהקשר לשערי ההמרה של צמדי מטבעות שונים. אפיק השקעה במט"ח נקרא פעמים רבות גם פורקס – FOREX, זאת כקיצור שם השוק באנגלית (Foreign Exchange).
בפועל, שוק המט"ח (מטבע חוץ) הוא השוק הפיננסי הגדול ביותר בעולם, עם היקפי מסחר יומיים הנעים בטריליוני דולרים, זהו שוק גלובלי, מבוזר הסובב סביב מסחר במטבעות שונים.
השחקנים העיקריים בשוק המט"ח הם מוסדות פיננסיים גדולים כגון בנקים וקרנות, ואפילו יותר מכך בנקים מרכזיים של מדינות וגורמי סחר של מדינות מכל העולם. אך יש גם היבט נרחב מאוד של פעילות השקעה פרטית במט"ח, באמצעות מודלים שונים ועם אפשרויות השקעה רבות מאוד.
הבסיס
ביצוע עסקאות השקעה במט"ח הוא דבר פשוט באופן בסיסי, כאשר המהות והתהליך עצמו דומים לעסקאות מסחר אחרות בשווקים פיננסיים שונים. ההשקעה עצמה מבוססת על המודל העסקי הפשוט של קנייה ומכירה של מטבעות, כאשר במסחר פורקס כל עסקה מערבת צמד מטבעות – מטבע אחד כנגד מטבע אחר. כך שהמטרה עצמה היא ספקולציה לגבי השינוי בערכו של מטבע מסוים לעומת ערכו של מטבע נגדי אחר – למשל עסקת השקעה החוזה כי ערכו של הדולר האמריקאי יעלה לעומת ערכו של האירו.
המטבעות השונים שעליהם ניתן לסחור ולהשקיע בהם כוללים את כל המגוון הקיים בעולם, אך הרוב המוחלט של העסקאות נעשה על המטבעות המובילים והגדולים בעולם, ובמקרה של משקיעים מישראל גם על השקל. השקעה במט"ח יכולה להיות דרך אחזקה פשוטה של סכום כסף במטבע זר כלשהו, אך במרבית המקרים מדובר על עסקת מסחר מלאה הכוללת צמד מטבעות וכיוון מסחר מוגדר מראש – קרי, ירידה או עליה בערכו של המטבע לעומת המטבע הנגדי. מכאן, השקעה בפורקס עשויה להניב רווחים ותשואה חיובית גם בשוק עולה וגם בשוק יורד. המשקיע יכול לסחור בשאיפה שערך מטבע מסוים יעלה אך גם בשאיפה שערכו יירד. זהו הבסיס של מסחר פורקס, כאשר יש אפשרויות נוספות לחשיפה מט"חית בתיק ההשקעות, נפרט על כך בקצרה מיד.
מודלים שונים להשקעה במט"ח
עקב גודלו האדיר של שוק המט"ח הגלובלי והיקפי ההשקעה האדירים בו, ישנם למעשה מודלים שנים של השקעות פורקס. מודלים אלו כוללים גם שיטות השקעה שונות אך גם גורמים שונים שניתן לסחור ולהשקיע דרכם. כאשר פורטים את השיטות השונות להשקעה והמודלים השונים המאפשרים חשיפה למט"ח, ניתן להבין את הגודל של השוק הזה ואת חשיבותו למערכת הפיננסית העולמית.
- אחזקת פיקדונות בנקאיים במטבעות זרים /מזומן נזיל במט"ח: למשל פיקדון דולרי. כאשר ערך הדולר עולה מול השקל, ההשקעה רווחית.
- השקעה ישירה או עקיפה בניירות ערך בחו"ל, עם חשיפה למט"ח – דרך קרנות נאמנות, אחזקה ישירה של ניירות ערך בחו"ל, תעודות סל, קרנות השקעה וכיוצא באלו, כאשר יש חשיפה אמיתית ולא מנוטרלת למט"ח.
- מסחר בפורקס דרך הבנק: כאן הכוונה היא להשקעה קלאסית במט"ח, במודל של צמדי מטבעות, בשיטה זו המסחר עצמו מתבצע דרך המערכות של הבנק בו למשקיע יש חשבון פעיל. שיטה זו כוללת עמלות לא מבוטלות ברוב המקרים.
- מסחר בפורקס דרך ברוקרים עצמאיים ופלטפורמות אינטרנטיות : השיטה המועדפת והכדאית ביותר על משקיעים רבים. כספי ההשקעה מופקדים לברוקר פורקס מסוים והמסחר מתבצע באמצעות פלטפורמה אינטרנטית ייעודית. חשוב ללמוד על מודל מסחר זה, להבין את מהות הברוקר ולדעת מה מהות העסקאות האם הן נעשות בפועל בשוק וכיצד הברוקר מרוויח (מעמלות ו/או מהפרשי מחירי הקנייה והמכירה או מהפסדי הסוחרים).
לסיכום: השקעה במט"ח מציעה הזדמנויות אמיתיות לרווחים גבוהים ומהירים, כאשר יש אפשרויות מסחר זולות ונגישות מאוד. אך זהו שוק תנודתי ודינמי מאוד, השקעות ספקולטיביות ברמת סיכון גבוהה יחסית ותחום המחייב מעקב ולמידה.