מהי קופת גמל?
קופת גמל היא כלי חיסכון לטווח ארוך המיועד לפרטים המעוניינים לצבור תשואה מכספי הפנסיה שלהם. בעבר נוהלו הקופות על ידי הבנקים הגדולים אך כיום ישנו מגוון רחב של קופות גמל המוצע על ידי בתי ההשקעות וחברות הביטוח. הקופות נבדלות זו מזו בהרכבי ההשקעה שלהן, כלומר, ברמת חשיפתן למוצרי השקעה שונים.
תמורות בענף
בענף קופות הגמל בוצעה רפורמה בשנים האחרונות שכללה שלושה צעדים מרכזיים. שניים מהצעדים האלו היו הורדת דמי הניהול לשיעור שבין 0.8-1.1 אחוזים והענקת הטבות מס לבעלי קופות גמל בשיעור של עד 35%. השינוי המשמעותי ביותר היה במדיניות הנזילות של קופות הגמל והוא קבע שלא ניתן למשוך כספים שהופקדו בקופות גמל לאחר ינואר 2008, אלא אך ורק כקצבה חודשית ולאחר גיל פרישה. במקרה של פטירתו של בעל הקופה, יורשיו יורשו למשוך את כספי הקופה או להמשיך לחסוך באמצעותה.
קופות הגמל בישראל
קופות הגמל בישראל מנוהלות על ידי בתי ההשקעות וחברות הביטוח וכן על ידי גופים פיננסיים קטנים יותר. בשנים האחרונות, מובילות את השוק חברת הביטוח כלל ובתי ההשקעות אנליסט, פסגות ואלטשולר-שחם. ישנן מספר קטגוריות לקופות הגמל: "כללי", "מניות", "אג"ח", "מדד", "מט"ח", "שקלי" ועוד. כל הרכב השקעות חשוף לשלושה אפיקים: מניות, מט"ח, והשקעות בחו"ל. רמת החשיפה לכל אפיק היא בין 0% ל-100%.
בשנה החולפת, קופות הגמל המניתיות השיאו את התשואה הגבוהה ביותר בשל ההצלחה של הבורסה לנירות ערך. לעומת זאת, בשקלול של 3 השנים האחרונות, דווקא קופות הגמל הכלליות והסולידיות יותר, שמרו על תשואה שנתית ממוצעת גבוהה.
בחירת קופת גמל
היות וקופת הגמל היא כלי חיסכון לטווח ארוך, בחירתה מחייבת השקעת מחשבה וכן הבנה של שוק ההון. על מנת לבחור בקופת גמל סולידית ועמידה מומלץ לבחון את ביצועיה על פני מספר שנים. אנשים המעוניינים בקופה יציבה נדרשים לחפש קופה בעלת ביצועיים סולידיים כמו סטיית תקן נמוכה יחסית לצד תשואה שנתית ממוצעת-גבוהה.
סעיף חשוב נוסף בבחירת קופת הגמל הוא דמי הניהול שלה. חשוב לדעת שבתי ההשקעות וחברות הביטוח נוטות להציע כברירת מחדל דמי ניהול גבוהים יחסית אך מיקוח קצר עשוי להוריד את דמי הניהול. ככלל, דמי ניהול בגובה של כ-0.9% ניתנים להשגה ונחשבים לאטרקטיביים בענף קופות הגמל. לגובה דמי הניהול השפעה רבה על גובה החיסכון המצטבר של הקופה ולכן אסור להתפשר עליו.
דיווחים על ביצועי הקופה
בעל הקופה מקבל ממנהל הקופה דיווחים תקופתיים על הביצועים שהקופה רשמה. הדיווחים נשלחים לאחר כל רבעון ובסוף השנה והם כוללים את סכום הקופה, התשואה שנצברה בתקופת הדו"ח ואת ההפקדות שביצע בעל הקרן במהלך אותה תקופה. כמו כן, ניתן לצפות באתרי האינטרנט השונים בביצועים החודשיים של הקופות, המתעדכנים מדי חודש.
מחשבון גמל
ישנם כיום מחשבונים רבים, הפרוסים ברחבי האינטרנט, שנועדו לסייע בבחירת קופת גמל מתאימה. באמצעות מחשבון הגמל ניתן לחשב את התשואה המשוערת ולבחור בקופה המתאימה ביותר. יש להזין למחשבון פרטים שונים כגון תאריך לידה, מצב משפחתי, מעמד (שכיר/עצמאי), גובה שכר חודשי, סכום הפקדה חודשי, משך הבטחת הכנסה, תשואה רצויה וכיוצא בזה. המחשבון מחשב על סמך הנתונים את גובה החיסכון הצפוי במסלולים שונים ומשמש למעשה ככלי להשוואה בין מסלולים ומנהלי קופות שונים.
אולי יעניין אותך גם:
איך נדע שכדאי לנו להשקיע באדם שיושב מולנו? על פי שיטת NLP תוכלו