קרן כספית

תוכן עניינים

קרן כספיתניירות ערך שניתן לקנות או למכור בבורסה יכולים להיות מסוגים שונים. לצד מניות או אגרות חוב, ניתן למצוא גם מניות, אופציות וניירות ערך להמרה. סוג נוסף של ניירות ערך נקרא בשם קרן נאמנות. המדובר בנכס פיננסי המשקיע בסוגים שונים של נכסים.

כך, למעשה מי שרוכש את קרן הנאמנות רוכש למעשה מעין סל או "חבילה" של כמה וכמה נכסים שונים (במקום לרכוש כל נכס בנפרד). לצד קרנות נאמנות המגלמות בתוכן סיכון ברמה בינונית או אפילו סיכון גבוה, משווקות גם קרנות אחרות, שנחשבות סולידיות יותר. דוגמא לכך היא הקרן המכונה – קרן כספית. אך מהי בדיוק קרן זו? מהם המאפיינים שלה? אילו משקיעים ימצאו בה עניין ואילו יתרחקו ממנה?

פרופיל השקעה סולידי

הקרנות הכספיות נחשבות למוצר פיננסי יחסית חדש בשוק ניירות הערך הישראלי. הקרנות הללו מוצעות לציבור בערך בעשר השנים האחרונות, אך במסגרת זמן זו הן זכו לפופולריות מרשימה. עד כמה מרשימה? בשיאן הן ניהלו סכומים של ארבעים מיליארד ויותר (אם כן, בהמשך הן הצטמקו למחצית). אך מהו מוקד המשיכה הטמון בהן?

מדוע רבים הם המשקיעים הבוחרים לשים את כספם באפיק זה? התשובה נעוצה בפרופיל ההשקה שלפיו צועדים מנהלי הקרן. הפרופיל הינו סולידי בעיקרו, אך לא מדובר אך ורק בקו כללי. בישראל קיימות תקנות המסדירות את השאלה – באילו נכסים תוכל קרן כספית להשקיע ומאילו נכסים יהיה עליה להתרחק.

אך בעצם היותה של הקרן הכספית סולידית מעיקרה, אין כדי להסביר את מוקד המשיכה בעיני חלק מהציבור (ויש להדגיש כי מי שמחפש תשואה גבוהה ומוכן לקחת על עצמו את הסיכון – לא יביע עניין באפיק זה). הקרנות הכספיות נוסדו בכדי להעניק תשואה בסיכון נמוך, אך בכל זאת, עדיפה על תשואות של מוצרים פיננסיים חלופיים. אלו קרנות שאמורות לספק תשואה עדיפה לעומת ריביות בפיקדונות הבנקים או בתוכניות חיסכון מקובלות. תשואה גבוהה? היא תימצא בקרנות אחרות, יותר מסוכנות ויותר תנודתיות.

תמהיל נכסים לטווח קצר

בישראל מנוהלות כמה עשרות קרנות כספיות. לכל קרן עשויה להיות מדיניות השקעה שונה מעט, אולם כולן יכילו תמהיל של נכסים שיהיה מורכב מנכסים פיננסיים, נכסים בנקאיים וכן ניירות ערך מסוימים. קרן כספית מן השורה תרכוש בדרך כלל אגרות חוב קצרות מועד, בתנאי שהללו יהיו מדורגות כבעלות סיכון מאוד נמוך.

בנוסף, קרן מסוג זה תרכוש גם נכסים כספיים לטווח קצר כגון פיקדונות מהבנקים. התקנות מתירות לקרנות לרכוש גם נכסים נוספים, חלקם פחות סולידיים וזאת, תחת מגבלות הנקובות בתקנות שנקראות "תקנות השקעות משותפות בנאמנות, התשנ"ה.

לצד המאפיין העיקרי שציינו, דהיינו השקעה בנכסים סולידיים, מופיע גם המאפיין של משך חיי השקעות נמוך. באמצעות תחלופה מושכלת של נכסי הקרן שואפים המנהלים להציע לצד שקט נפשי גם רווח מסוים בתמורה של השקעתם של הרוכשים.

בודקים את ההיסטוריה

יש עוד נקודות נוספות שכדאי להתייחס אליהן כאשר שוקלים להשקיע בקרן כספית. ראשית, חלק מהקרנות גובות דמי ניהול מהלקוחות. בנוסף, נהוג להיעזר בנתונים היסטוריים לפני שמחליטים איזו קרן לרכוש.

הקרנות הכספיות נוהגות לפרסם את הביצועים (התשואה) לתקופות זמן היסטוריות שונות. כך, גם אם התשואה איננה מובטחת (וזאת, בשונה מהשקעה בפיקדון או בתוכנית חיסכון בבנק), ניתן בצורה כזאת לשפר את סיכויי ההצלחה.

על מנת לקנות קרן כספית, ניתן לפנות ליועצי השקעות, ברוקרים, מנהלי תיקים או לבנקאי בסניף. עם זאת, מרבית הבנקים מאפשרים לבצע רכישה גם באתר הבנק. ניתן גם לפנות לבתי השקעות, אם כי שם מקובל מעדיפים ניירות ערך אחרים, פחות סולידיים.

תמונה של אסף מיכאל אנליסט השקעות
אסף מיכאל אנליסט השקעות

אסף מיכאל, מייסד המרכז להשקעות בישראל. זה לא סוד שעולם ההשקעות מבלבל, הידע שאתם מקבלים יכול להיות מסובך. החלטנו לתת לכם את כל המידע שאתם זקוקים לו להשקעות במקום אחד.

דילוג לתוכן