עולם ההשקעות הוא מורכב ומגוון להפליא, כולל שלל שווקים בכל העולם, אינספור מכשירי השקעה ואסטרטגיות השקעה שונות. אם אתם מתעניינים בהשקעות ובניהול תיק השקעות באופן הטוב ביותר, חשוב להכיר סוגי השקעות שונים, לדעת מה השוק מציע לכם ומה האפשרויות. הכרת סוגי השקעות הינה חשובה גם אם אתם מנהלים את תיק ההשקעות שלכם לבד דרך הבנק או ברוקר חיצוני וגם אם אתם נהנים משירות מקצועי ומותאם אישית של ניהול תיק השקעות – ידע הוא כוח, כוח שיכול בהחלט להיות מתורגם לכסף ורווחים!
כאשר מדובר על סוגי השקעות, ניתן להיכנס לדיון ותיאור לגבי טכניקות ואסטרטגיות השקעה, מבחינת הקצאת הנכסים בתיק, השקעות פאסיביות לעומת אקטיביות וכיוצא באלו.במקרה הזה אנו מבקשים להתמקד בחלוקה לסוגי ההשקעות המרכזיים מבחינת חלוקה לנכסים שונים ומכשירי השקעה עיקריים. כאשר בפועל, אחד ההיבטים החשובים ביותר בהצלחה של תיק השקעות לייצר תשואות איכותיות הוא הקצאת הנכסים בתוך התיק – לכן חשוב שתכירו את סוגי הנכסים וגם תמשיכו ללמוד מה החלוקה הפנימית האידיאלית עבורכם.
מניות
מניות הן ניירות ערך שברכישתן המשקיע הופך למעשה לחלק מהבעלים של אותה חברה שהנפיקה את המניות. מחזיקי המניות הם למעשה בעלי החברה, באחוזים משתנים כמובן, כך שהחזקה במנייה מאפשרת ליהנות מעלייה בערכה ומהזכות להצביע באסיפות בעלי מניות, אך באותו אופן כאשר מחיר המניה יורד, המשקיעים נפגעים. כמו כן, השקעה במניות מאפשרת באופן עקרוני לקבל את החלק היחסי כאשר החברה מחלקת דיבידנד מרווחיה.
יש אינספור סוגי מניות מבחינת סוגי החברות שניתן להשקיע בהן, ממניות של חברות ענק בינלאומיות ועד מניות של חברות קטנות וספקולטיביות יותר. באופן מסורתי, השקעה במניות נחשבת ברמת סיכון גבוהה יחסית וכזו שיכולה להיות תנודתית.
איגרות חוב
איגרות חוב (אג"ח) מהוות למעשה חוב שהגורם המנפיק מגייס מציבור המשקיעים. יש סוגים שונים של אג"ח מבחינת סוג המנפיק וסוג איגרת החוב הספציפית. משקיע הרוכש איגרת חוב של חברה, ממשלה או גוף רלבנטי אחר מלווה למעשה לאותו גוף כסף, כאשר באיגרת מפורטים התנאים להחזר הסכום ותשלומים נוספים המהווים את הרווח של המשקיע. לכל אג"ח יש אורך חיים מוגדר, שבסופו הכסף אמור להיות מוחזר למשקיעים. בהתאם לסוג המדויק של האג"ח, יקבעו התשלומים שעל בעלת החוב לבצע למשקיעים ושאר היבטים טכניים. האג"ח נסחרות בשוק ההון ומחירן משתנה לאורך חייהן.
בעיקרון, יש אג"ח ממשלתיות הנחשבות סולידיות ופחות מסוכנות ואג"ח קונצרניות של חברות מסחריות – ציבוריות מונפקות או לא ציבוריות (כמו אג"ח של חברת חשמל) אשר נחשבות מסוכנות יותר לעומת הממשלתיות
קרנות נאמנות
אלו קרנות השקעה המנוהלות עי גופים מוסדיים (בתי השקעות למשל). המשקיעים לא מחזיקים בניירות הערך של קרן הנאמנות אלא ביחידות השתתפות בקרן. לכל קרן מדיניות השקעות מפורטת אשר מגדירה באילו אפיקים הקרן יכולה להשקיע ושאר היבטים פרטניים לגבי אותה קרן – יש בשוק הישראלי אלפי קרנות. אין עמלת קנייה מכירה אלא דמי ניהול המוגדרים בהגדרות הקרן.
כיום ישנן גם קרנות מחקות (ETF), קרנות נאמנות הדומות באופן הפעולה שלהם לתעודת סל, אך במבנה של קרן נאמנות.
תעודות סל
זהו מכשיר השקעה פסיבי הצובר פופולריות בשנים האחרונות. תעודת סל עוקבת אחר מדד מסוים – בכך שמנהל התעודה מחזיק באופן יחסי את כל ניירות הערך הנכללים במדד, אך המשקיע מחזיק רק בתעודת הסל. התעודה עוקבת אחר מדד, ולכן מספקת את תשואת המדד, בניכוי דמי ניהול נמוכים. יש עמלת קנייה/מכירה, תהליך המבוצע בבורסה.
מזומן
בתיאור האחזקות של קרנות נאמנות ובתי השקעות ניתן לראות רכיב מזומן. הכוונה היא לא לשטרות שנמצאים בארונות של בית ההשקעות אלא להשקעה במטבעות ואחזקת הכסף כמזומן בחשבונות הגוף המנהל. גם משקיע פרטי יכול להחזיק מזומן בחשבון ההשקעות שלו או להשקיע במטבעות זרים.
אפיקי השקעה מורכבים ומתקדמים יותר
סוגי השקעות נוספים, מורכבים ומתקדמים יותר, כוללים בין היתר אופציות, השקעה דרך ארביטראז' (ניצול הפרשי מחיר על נייר ערך הנסחר בשני שווקים), השקעה באג"ח זבל (High Yield), חוזים עתידיים, מסחר בסחורות ועוד.