עד לפני מספר שנים ניתן היה לראות אנשים רבים שרואים את עצמם כמשקיעים סולידיים ואשר חוסכים בעיקר באמצעות הפקדה לפיקדון כגון פק"מ, תוכנית חיסכון בנקאית ואולי גם על ידי רכישה של איגרת חוב צמודה, ממשלתית או מדורגת.
כיום, בסביבת ריבית נמוכה כל כך, אפסית ובחלק ממדינות העולם אפילו שלילית, מתרבה החיפוש אחת פתרונות השקעה אלטרנטיביים. למגמה זו גורם חשוב נוסף – העובדה שמשקיעים רבים חוששים יותר מבעבר משימוש בכלי השקעה מוכרים כגון מניות, אופציות, קרנות נאמנות.
גיוון ותשואה
לפני שניתן כמה דוגמאות להשקעות אלטרנטיביות ראוי יהיה לשים את האצבע על כמה מהסיבות לחיפוש המתמיד אחת השקעות מסוגים חדשים. סיבות מרכזיות שעליהן יצביעו משקיעים רבים יהיו – גיוון תיק ההשקעות ושיפור בתשואה.
עבור משקיעים שלא מוכנים לוותר על תיק השקעות מקובל, המורכב מנכסים פיננסיים כגון מניות, אגרות חוב, אופציות וכיוצא באלה, הפניית סכום מסוים להשקעה אלטרנטיבית מהווה החלטה מושכלת. גיוון של סוגי ההשקעות והצטרפות למגמה חדשה בשלב ראשוני שלה יכול בהחלט להוות פתח לתשואה עודפת ולרווחים נאים. דבר זה יכול להתקיים גם בשוק "דובי", כאשר קיימת בריחה של משקיעים משוק ההון או מענפים מסוימים בו (כפי שניתן היה לראות בהתפוצצות בועת הדוט קום).
גידור סיכונים והשקעות סולידיות
סיבה נוספת לחיפוש אחר השקעות אלטרנטיביות לצד החשש מריבית אפסית ושחיקה של חסכונות סולידיים היא גידור סיכונים כמו גם הרצון לחזור להשקעות סולידיות אך לא נטולות רווחיות.
גידור סיכונים יכול להתבצע לא רק על ידי פניה לקרנות גידור או רכישה של אופציות בפוזיציות מגוונות אלא גם על ידי כניסה להשקעה אלטרנטיבית בזמן הנכון. בנוסף, השקעות אלטרנטיביות מסוימות כפי שנראה להלן יכולות להיות המפתח לתשואה נאה, בלי שצריך להיחשף לסיכונים משמעותיים.
השקעות אלטרנטיביות בנדל"ן
דוגמא להשקעה אלטרנטיבית שהולכת ונעשית פופולרית היא השקעה בנדל"ן. חשוב להדגיש שאנו לא מדברים רק על האפשרויות המובנות מאליהן של רכישת דירה כנכס מניב. לא לכל אחד השקעה כזאת יכול להתאים ובנוסף – רכישה של עסק מניב יכולה להיות כרוכה בלא מעט טרחה, כאבי ראש ואפילו הפסד במקרים מסוימים.
לכן, השקעה אלטרנטיבית בנדל"ן כפי שאנו רואים אותה מחייבת כיוון אחר, יותר מקובל בחו"ל ופחות מקובל (עדיין) בקרב המוני בית ישראל.
השקעות אלטרנטיביות בנדל"ן יכולות להיות למשל השקעה באמצעות קרן ריט Real Estate) Investment Trust). קרנות כאלה מתמחות בדרך כלל בהשקעה בנדל"ן מניב, בשווקים חזקים (למשל השוק האמריקאי). כחלופה או גיוון של תיק ההשקעות, מדובר בהשקעה סולידית, בזכות שני היבטים. ההיבט הראשון טמון בכך שכל קרן בפני עצמה מפזרת סיכונים ומשקיעה בפרויקטים מגוונים. היבט שני טמון בכך שמדובר בפרויקטים מניבים, לעיתים עם שילוב נדל"ן מסחרי.
השקעה זו מבוצעת על ידי "יודעי דבר" ובעלי ידע מקצועי בתחום הנדל"ן, שעומדים בראש קרנות אלה.
השקעות אלטרנטיביות באשראי
השקעות אלטרנטיביות מעניינות נוספות לוקחת את המשקיע למחוזות פורצי דרך עוד יותר. כאן אנו מדברים על כניסה לשוק האשראי כמלווים. המרווח הפיננסי הגדול שבו פועלים הבנקים והתפתחות הטכנולוגיה שהביאה את נושא גיוס ההמונים לשיא המודעות מאפשרים לכל אחד להשתתף במשחק זה – ולרוב בהצלחה.
השקעות אלטרנטיביות באשראי יכולות ללבוש צורות שונות. צורה אחת מאפשרת להשקיע סכום שקלי בחברות אשראי צרכניות ישראליות (יש כמה כאלה) כאשר המשקיע בוחר את רמת הסיכון וחברת האשראי הצרכני מפזרת את סכום ההשקעה בין לווים שונים. צורה נוספת של השקעה מסוג זה הינה פעילות במסגרת קרנות הון שעושות דבר דומה אך בהיקף גדול יותר, בשוק האמריקאי או האירופאי.