בשוק הפיננסי בישראל פועלים בתי השקעות שונים, כאשר יש בפועל מספר רב יחסית של גורמים הנכללים בקטגוריה זו. לצד הבנקים וחברות הביטוח, בתי ההשקעות הם השחקנים המרכזיים בשוק הפיננסי והם מנהלים יחד סכומים אדירים. בית השקעות כיום יכול לנהל מגוון פעילויות פיננסיות עבור לקוחותיו, כאשר לקוחות אלו יכולים להיות לקוחות פרטיים, גופים מוסדיים, גופים ארגוניים שונים וגורמים מסחריים למיניהם. בהקשר של ניהול תיקי השקעות, בתי השקעות הם גורם מרכזי בשוק שכל מי שמתעניין בתחום ומחזיק תיק השקעות צריך להכיר.
מהו בית השקעות?
בית השקעות הוא גוף פיננסי מוסדי, שאינו בנק או חברת ביטוח. כפי שניתן להסיק מהשם, בתי השקעות עוסקים בעיקר בהשקעות בשוקי ההון השונים, בתחומי פעילות שונים – אך המהות היא עיסוק בניהול השקעות ללקוחות.
בישראל, ישנם בתי השקעות שונים המשתייכים ארגונית לחברות ביטוח ואף לבנקים, אך כל בית השקעות כזה פועל כחברה בת עצמאית לחלוטין. כמו כן יש שפע בתי השקעות אשר מהווים גוף פיננסי עצמאי וללא השתייכות לקבוצה פיננסית גדולה יותר. כמובן שכל בית השקעות חייב להחזיק ברישיון ניהול השקעות רשמי ובתוקף מטעם הרשות לניירות ערך ועליו לפעול לפי הגדרות החוק. כחלק מדרישות הרגולטור על בתי ההשקעות, עליהם להראות התנהלות לפי כללים מסוימים, העסקת מנהלי השקעות בעלי רישיון וכן הצגת הון עצמי מסוים הנדרש לצורך ניהול פעילות פיננסית שכזו.
תחומי הפעילות של בתי השקעות
במהותם הבסיסית ביותר, בתי השקעות עסקו תמיד בניהול תיקי השקעות עבור לקוחות שונים. אך לאורך השנים החברות הפיננסיות הללו התפתחו לתחומי פעילות נוספים ומגוונים מאוד, כאשר כיום בתי ההשקעות הגדולים מנהלים פעילויות ענפות ומורכבות בשווקים. אלו תחומי הפעילות המרכזיים של בתי ההשקעות בישראל – כאשר לא כל בית השקעות עוסק בכל הפעילויות הללו, והבסיס (לאו דווקא מבחינת היקף הכספים) הוא בכל מקרה ניהול תיקי השקעות, שירות שכל בית השקעות מספק.
- ניהול תיקי השקעות: ניהול תיקי השקעות ללקוחות שונים, על פי פרופיל לקוח פרטני ואישי, בניית מדיניות השקעה הנקבעת בין הצדדים. הכספים עצמם נמצאים בחשבון הבנק של הלקוח, אך ההשקעות מנוהלות ומבוצעות בפועל על ידי מנהלי השקעות מוסמכים של בית ההשקעות. לבית ההשקעות ייפוי כוח רק לקנייה ומכירה של ניירות ערך ולא לביצוע כל פעולה אחרת בחשבון הבנק של הלקוח.
- ·ניהול קרנות נאמנות: בתי השקעות רבים מנהלים קרנות נאמנות עבור ציבור המשקיעים הכללי. בית השקעות יכול רק לנהל קרנות נאמנות מבחינת קביעת ההשקעות בקרן, והוא יכול גם לשמש בתור מנהל הקרן מבחינה טכנית. בתי השקעות קטנים רק מנהלים את ההשקעות בקרנות הנאמנות שלהם, בעוד שמנהל הקרן מבחינת התשתיות שלה הוא בית השקעות גדול יותר. בית השקעות שגם מנהל תיקים וגם מנהל קרנות נאמנות לרוב ירכוש לתיקים המנוהלים את הקרנות שהוא עצמו מנהל.
- ·שירותי ברוקראז' / מסחר עצמאי: בתי השקעות גדולים המוגדרים חברי בורסה מציעים גם פעילות ברוקראז' לגופים פיננסיים אחרים וללקוחות מכל הסוגים ואפשרויות למסחר עצמאי דרך פלטפורמות מסחר טכנולוגיות. שירותי ברוקראז' הם ביצוע פעולות המסחר בפועל בשוקי ההון.
- ·תעודות סל: חלק מבתי ההשקעות מפעילים ומנהלים תעודות סל עבור ציבור המשקיעים הכללי. אלו ניירות ערך העוקבים אחר מדדים שונים בשוקי ההון – מכשיר השקעה פאסיבי העוקב אחר המדד ומספק את תשואת המדד, בניכוי דמי ניהול.
- ·גמל והשתלמות: חלק מבתי ההשקעות מנהלים קופות גמל וקרנות השתלמות, עבור ציבור החוסכים הכללי ועבור ארגונים מסוימים.
- פנסיה: מאז רפורמת בכר, יש בתי השקעות המנהלים קרנות פנסיה, רובם הקימו קרנות פנסיה חדשות.
- ·אשראי ומימון: פעילות חדשה וצדדים יחסית של בתי ההשקעות, הענקת אשראי ופתרונות מימון ללקוחות השונים.
- ·ייעוץ משכנתאות: לאחרונה החלו בתי ההשקעות להיכנס לתחום ייעוץ המשכנתאות ללקוחות פרטיים.
בנוסף בתי השקעות מסוימים מפעילים מכללות וקורסים לשוקי ההון, מחלקות מחקר מקצועיות ושירותים פיננסיים היקפיים לניהול השקעות.