הענקה של תגמולים לעובדים איננה חייבת לבוא רק בצורה של בונוס הנכלל במשכורת, משכורת שלוש עשרה, או הענקה של רכב חברה.
ישנם מקרים שבהם התגמולים לובשים צורה אחרת לגמרי – של אופציות או של מניות. להלן נראה מה עומד מאחורי ההחלטה לחלק אופציות או מניות לעובדים? אם יש עדיפות בקבלת אופציות של שעדיף לקבל מניות? מהי המשמעות של דילול ומתי מממשים את האופציות?
תגמול, תימרוץ ויחסי ציבור
יש כמה וכמה תועלות לחברה (וכמובן גם לעובדים) הטמונות בהחלטה לחלק אופציות או מניות. ראשית, מדובר בתגמולם של העובדים, תגמול שבחלק מהמקרים לא מחייב מהחברה להוציא כסף מזומן. צעד כזה נפוץ למשל בחברות הייטק בתחילת דרכן (סטרט אפ), בחברות טכנולוגיה מתפתחות ולעיתים גם בענפים אחרים. חלוקת ניירות ערך כגון מניות ואופציות נחשבת גם לצעד של תימרוץ, כזה שמכניס את העובד לאותה הסירה של המנהלים ושל הדירקטוריון.
מקובל להניח שבעל מניות או אופציות רואה את החברה באופן שונה ביחס לעובד שכיר מהשורה, למרות שלשניהם קיים האינטרס הברור לראות בהצלחת החברה. שלישית, חלוקה של מניות או אופציות היא צעד "סקסי" שמצטלם נהדר ומתואר נפלא בתקשורת. כאשר זהו צעד מפורסם, מדובר במהלך עם תרומה שיווקית וצעד חיובי מבחינת יחסי הציבור.
אופציות או מניות – מה עדיף?
שאלה מעניינת שראוי לדון בה היא מה עדיף להעניק (וגם – מה עדיף לקבל) האם אופציות? האם מניות? לכך יש כמה צדדים. כאשר מחלקים מניות לעובדים, עשוי להתרחש מצב של דילול, מצב זה עלול לפגוע בבעלי מניות נוכחיים. כאשר מחלקים מניות (או כאשר מנפיקים מניות נוספות בבורסה) עשוי להתקיים מצב שבו ערכה של כל מניה יורד וכל בעל מניה הופך למעשה לבעלים של אחוז נמוך יותר מהחברה. הדבר מהותי במיוחד כאשר לוקחים בחשבון זכויות הצבעה, למשל, אך גם בחלוקת תקבולים עתידית כמו דיבידנדים.
מבחינת העובדים, תקבול של מניה מהווה נכס ממשי ובעל ערך מיידי. שלא כמו אופציה, שיכולה להיות "מחוץ לכסף" (כלומר שלא כדאי להמיר אותה למניה בשלב מסוים) מניה לא יכולה להיות "מחוץ לכסף" ולרוב – חברות שמחלקות תגמולים מסוג זה לא עומדות לפני מחיקה מהמסחר בבורסה. חשוב לשים לב שלצעד של חלוקה של אופציות יש יתרון חשוב משלו – ניתן להעניק לעובדים אפשרות לרווח גבוה מאוד, שיתממש כאשר החברה תגיע להישגים ולהצלחה וכך – שווי האופציות יעלה ובאופן טבעי הן – "יכנסו לתוך הכסף". לרוב, כאשר מחליטים להעניק מניות לעובדים ולא אופציות, התגמול במונחי כסף יהיה נמוך יחסית (שכן זהו תגמול "בטוח").
האופציה להרוויח
באופן מעשי, הרבה יותר מקובל לחלק לעובדים אופציות ולא מניות (לעיתים ניתן לראות הענקה של "סל" המורכב מאופציות בעיקר בתוספת "דובדבן" של מניות). משום כך, חשוב לקחת בחשבון כמה היבטים הקשורים לאופציות.
ראשית, כדאי לדעת שאופציה היא נייר ערך המיר, כלומר כזה שהמטרה הסופית של המחזיק בו היא הפיכתו למניה (המרה). כאשר צעד כזה נעשה (לאחר שהאופציה "נכנסת לכסף" כלומר שהתנאים להמרה מראים על כדאיות) הופך מחזיק הניר לבעלים ולבעל זכויות חברה.
לכל אופציה יש תאריך פקיעה עתידי שקובע מועד לפקיעת האופציה. אם מועד זה הגיע, האופציה לא נמכרה בבורסה ולא הומרה למניה – מחזיק הנייר למעשה איבד את הערך שהיה ברשותו. דבר נוסף שיש לדעת הוא שנהוג לחלק אופציות שניתנות להמרה למניות בתאריך עתידי או בתאריכים מדורגים בעתיד. וכדאי לזכור – האפשרות להתעשר או להרוויח יפה בזכות קבלה של אופציות בהחלט קיימת ולא פעם – גם מתממשת.
בעיתונות הכלכלית ניתן לשמוע הרבה על בכירים המקבלים חבילות שכר מפנקות הכוללות מרכיב משמעותי של אופציות, או על עובדי סטארט-אפים הגורפים רווחים של מיליונים כתוצאה מקבלת ומימוש אופציות.
אך מאחורי הידיעות הללו עומד למעשה מכשיר פיננסי משוכלל ותחום השקעות שלם. מסחר באופציות הוא תחום המיועד למשקיעים מנוסים ובעלי ידע ואמצעים, פחות למשקיעים מתחילים או משקיעים סולידיים שונאי סיכון.
זהו תחום בעולם ההשקעות אשר בהחלט מציע אפשרות לרווחים גבוהים ומהירים, לצד ריגוש ודינמיות רבה מאוד של השוק. שוק האופציות נחשב כמובן לאפיק השקעה ספקולטיבי מאוד.
ההגדרה הרשמית והבסיסית של אופציות
כל עסקת אופציות מורכבת משני צדדים באופן המהותי והבסיסי ביותר של העניין – כותב האופציה (המוכר) ורוכש האופציה. העסקה היא שצד אחד נותן לצד השני "אופציה" (אפשרות או זכות) לרכוש או למכור נכס בסיס כלשהו במחיר קבוע וידוע מראש ובמועד מסוים מוגדר מראש, מועד הנקרא מועד פקיעת האופציה. אופציה לרכישת נכס מוגדרת אופציית CALL (רכישה) ואופציה למכור נכס מוגדרת אופציית PUT (מכירה). כל כתב אופציה שכזה מונפק ונסחר בבורסה כמו ניירות ערך אחרים. האופציה למעשה מקבעת את מחיר נכס הבסיס – מניה או מדד למשל.
מכאן ניתן להתקדם ולהסביר כיצד מרוויחים ממסחר והשקעה באופציות – כאשר יש חשיבות כמובן למחיר המוסכם של האופציה ולכיוון שהשוק הרלבנטי ייקח במסגרת חיי האופציה ועד מועד פקיעתה. ניתן להשקיע באופציות על מדדים מובילים בישראל ובעולם – דוגמת על מדד ת"א-25 המהווה את שוק האופציות הגדול בישראל (מכונה גם אופציות מעו"ף). אופציות משתייכות לשוק הפיננסי המכונה נגזרים – שוק מורכב ומשוכלל הכול בעיקר משקיעים מתוחכמים וגופים פיננסיים גדולים.
איך עסקת אופציות עובדת – איך נוצר רווח למשקיע?
בגלל שכתב האופציה כולל מחיר מוגדר לנכס הבסיס הרלבנטי ומועד פקיעה מוגדר, המחיר בו מתבצעת העסקה מקבע כאמור את מחיר נכס הבסיס. הרווח נוצר כאשר מחיר נכס הבסיס (מחיר השוק) זז לכיוון הרצוי מבחינת מחזיק האופציה. כך שבעסקת רכש (CALL) האופציה תהיה רווחית (בתוך הכסף) כאשר מחיר נכס הבסיס יהיה גבוה במועד פקיעת האופציה לעומת מחיר המימוש שהוגדר מראש. אופציית מכר (PUT) תהיה רווחית כאשר מחירו של נכס הבסיס המועד פקיעת האופציה יהיה נמוך ממחיר המימוש שהוגדר מראש.
המחיר הבסיסי של האופציה נקבע לפי מודלים שונים ומקובלים בתעשייה, כאשר מודל בלאק-שולס לתמחור אופציות הוא הנפוץ ביותר. העלות של ביצוע עסקת אופציות בישראל הוא זול יחסית, למשל כ-5 שקלים לאופציה באפיקים הנפוצים בישראל. כאשר מגיע מועד פקיעת האופציה (באופציית רכש למשל), המשקיע יכול להוסיף את "תוספת המימוש" – הסכום שהוגדר מראש כמחיר נכס הבסיס – או לחלופין לבחור שהאופציה תפקע ללא תמורה. תוספת המימוש באופציית רכש רלבנטית וכדאית כאשר מחיר השוק של נכס הבסיס גבוה ממחיר המימוש שהוגדר מראש, כי בעל האופציה יכול כמובן למכור את נכס הבסיס בשוק במחיר גבוה יותר מזה ששילם עליו.
סוגי אופציות
לסיום נסביר באופן כללי על סוגי אופציות. ישנן אופציות אמריקאיות ואופציות אירופיות, כאשר באמריקאיות ניתן לממש את נכס הבסיס בכל נקודת זמן במהלך חיי האופציה ובאירופיות ניתן לממש את נכס הבסיס רק במועד פקיעת האופציה. בישראל ניתן לבצע עסקאות אופציות על מדדים מובילים, על מניות של חברות (המנפיקות אופציות במסגרת הנפקה ראשונית למשל), על מט"ח. יש אופציות מורכבות יותר על סחורות – נסחרות בעיקר בבורסת הנגזרים שיקגו. אופציות בינאריות הן תחום שונה לחלוטין והמסחר בהן נעשה מחוץ לבורסה, בפלטפורמות מסחר אינטרנטיות.
לאופציה יכול להיות משך חיים של שנה או כמה חודשים ויש גם אופציות עם משך חיים ארוך יותר של כמה שנים.
אולי יעניין אותך גם: