אחד המכשירים הפיננסיים הפופולאריים והצומחים ביותר בתחום ההשקעות בישראל של השנים האחרונות, כמו גם במדינות אחרות בעולם, הוא תעודות הסל (Exchange Traded Notes = ETN). השוק המקומי של תעודות סל צמח מסכומים זניחים בשנים הראשונות להפעלתו למימדים אדירים של מיליארדי שקלים שמנוהלים כיום, עם מעורבות של כל בתי ההשקעות הגדולים. תעודות סל מהוות ניירות ערך הנסחרים בבורסה, בדומה למניות או אג"ח למשל, כל תעודה מונפקת ע"י גוף פיננסי מורשה ומוסדר. הייחוד של תעודת סל הוא במודל ההשקעה שלה, כאשר זהו חלק מהותי מ"סוד הקסם" של תעודות הסל בקרב משקיעים רבים.
כיום יש מכשיר השקעה דומה שנקרא קרנות סל (ETF). זהו מכשיר בעל מודל השקעה דומה, אך הוא במבנה של קרן נאמנות ואינו זהה לתעודת סל.
מכשיר העוקב אחר המדד
במהות, תעודות סל עוקבות אחר מדד מסוים, תוך שהן מספקות למשקיע את תשואת המדד, בניכוי דמי ניהול, נמוכים במרבית המקרים. כך שתעודת סל היא מכשיר השקעה פאסיבי מבחינת המשקיע המחזיק בה, אין ניסיון להכות את השוק המסוים אלא לעקוב אחר ביצועיו של מדד (נכס הבסיס של התעודה) כלשהו ולקבל את תשואתו. חשוב מאוד לציין ולהבין כי תעודת סל מאפשרת למשקיעים לעקוב אחר נכסי בסיס בדמותם של מדדים שונים, אך המשקיעים עצמם אינם מחזיקים בניירות הערך השונים של אותו המדד אלא רק בתעודת הסל – מה שמוביל לפשטות גדולה יותר של ההשקעה וגם לחיסכון ניכר בעלויות.
המודל של תעודות סל הוא כזה שהגוף המנפיק והמנהל את תעודת הסל מחזיק את כל ניירות הערך הרלuuנטיים למדד אחריו התעודה עוקבת, בשיעורים הנכונים בהתאם למבנה המדד והיקף הכספים המושקעים בתעודת הסל. המשקיע רוכש רק את תעודת הסל ולא צריך לבצע עסקאות נפרדות עבור כל מרכיבי המדד. בגלל מודל השקעה זו, תעודת סל אמורה לספק את תשואת המדד, לא מעבר לה ולא מתחת לה. דמי הניהול לרוב נמוכים יחסית כי מדובר על מכשיר פיננסי יחסית פשוט לניהול עבור הגופים הפיננסיים השונים.
תעודות סל – מכשיר השקעה הנסחר בבורסה
תעודות סל, בניגוד לקרנות נאמנות, נסחרות בבורסה. כך שניתן לרכוש ולקנות אותן בהתאם למועדי המסחר בבורסה וכמו כן מתלווה לכל עסקה עמלת קנייה/מכירה בהתאם לתעריף הרלבנטי לכל משקיע. אמנם עבור רוב המשקיעים עמלות אלו זניחות יחסית, אך יש להבין זאת ולקחת בחשבון בשקלול התשואות וכדאיות ההשקעה לעומת מכשירים אחרים.
עקרונית, ניתן לקנות ולמכור תעודת סל כמעט בכל רגע בו מתקיים מסחר בבורסה, כאשר מנפיק התעודה חייב לרכוש את נכסי התעודה (מרכיבי המדד) בהתאם להיקף הכספים המושקעים בתעודה.
השקעה פאסיבית – צמיחה בפופולאריות
תעודות סל הן מכשיר השקעה פאסיבי, תחום שהולך וצובר פופולאריות בקרב משקיעים מכל הסוגים. הבסיס הוא שהשקעות פאסיביות אינן מנסות לתזמן את השוק או לבחור ב"פינצטה" ניירות ערך מסוימים, השקעה פאסיבית שואפת לעקוב אחר השוק ולקבל את תשואת השוק. ההיגיון הרעיוני והתפעולי מאחורי אסטרטגיית השקעה כזו היא שאי אפשר לנצח את השווקים לאורך זמן וכי השווקים מייצגים בכל רגע נתון את כל המידע המצוי בידי משקיעים, לכן מעקב אחר תשואת השוק היא האסטרטגיה הנכונה והמנצחת לטווח הארוך.
תעודות סל מאפשרות השקעה פאסיבית נוחה וזמינה במיוחד, במגוון אדיר של אפיקי השקעה ושווקים בישראל ובכל העולם.
אינספור אפשרויות להשקעה באמצעות תעודות סל
שוק תעודות הסל בישראל הינו מפותח ופופולארי מאוד, גם ביחס למדינות אחרות בעולם. ישנו מגוון רחב של תעודות סל ישראליות המאפשרות להשקיע באפיקים בישראל ובעולם – למשל תעודות על מדד ת"א-25 או ת"א-100, על מדדי התל בונד ולמעשה על כל מדד הקיים בישראל יש באופן עקרוני כמה וכמה תעודות סל העוקבות אחריו.
ישנן גם תעודות סל ישראליות (השקעה בשקלים) העוקבות אחר מדדים מכל העולם, החל מהבורסות המובילות והנזילות ביותר ועד מדדים קטנים מבורסות "אקזוטיות" יותר. בנוסף, יש כיום זמינות מסוימת למשקיעים פרטיים להשקיע באמצעות תעודות סל זרות המשקיעות בשווקים הגלובליים. בהחלט מדובר על מכשיר פיננסי שראוי לכלול בתיק השקעות איכותי, מגוון ומקצועי.